Veilig Handelen

Veilig handelen op Tweedemarkt.nl

 

Veilig handelen op Tweedemarkt.nl
 
Helaas komt het met enige regelmaat voor dat mensen worden opgelicht via handelsites. Een koper heeft al betaald voor die mooie laptop, maar krijgt hem nooit in de huis. Der verkoper heeft zijn mobiele telefoon al opgestuurd, maar nooit geld ontvangen. Een verkoper is bezig rijk te worden met de verkoop van gestolen waar. Allemaal zaken die helaas voorkomen.

Kenmerken van onbetrouwbare verkopers

 

  • De verkoper geeft onduidelijke, vage en onvolledige informatie en wil niets loslaten over de herkomst van het product.
  • De verkoper wil niet bij hem thuis afspreken.
  • De prijs is te mooi om waar te zijn. Vaak heeft de verkoper meerder advertenties van nieuwe producten tegen erg lage prijs op internet staan.
  • De verkoper wil geen of maar beperkt contactgegevens geven.
  • De verkoper handelt soms vanuit het buitenland.
  • Foto’s zijn onduidelijk of van internet gehaald. Soms staat er geen foto bij. Let wel op: Dit kan mede bepalen dat iemand niet betrouwbaar is, maar alleen afgaand op dit kenmerk hoeft dit niet altijd zo te zijn.

 

Waar moet u op letten als koper?

 
Onderzoek wie de verkoper is
 

  1. Sla gegevens van de verkoper op. Kopieer de advertentie en sla hem op uw computer op of print hem uit. Bewaar ook alle mails. Zo heeft u altijd nog de gegevens. Ook als de verkoper zijn advertentie verwijdert.
  2. Zoek gegevens na wanneer u het niet vertrouwd. Zoek in de telefoon gids of op internet of de naam of het adres klopt. Verdenkt u iemand van oplichting, zoek dan op Google op zijn naam samen met het woord oplichting. Wanneer een persoon vaker mensen heeft opgelicht vindt u naar alle waarschijnlijkheid genoeg informatie. Op de site van de politie kunt u controleren of u de gegevens van de verkoper bekend zijn bij de politie.
  3. Kijk of de verkoper al langer actief is op Tweedemarkt.
  4. Bekijk de andere advertenties van de verkoper. Vaak geeft dit een duidelijker beeld van een persoon. Wanneer een advertentie verdacht lijkt en er is geen andere advertentie van de betreffende persoon te vinden, dan is het niet raadzaam om iets van deze persoon te kopen.
  5. Bekijk beoordelingen onder advertenties. Soms zijn de beoordelingen niet realistisch. Wanneer er echter meermalen negatieve reacties staan vermeld, is voorzichtigheid geboden.
  6. Bij twijfel niet doen! Heeft u geen goed gevoel bij een verkoper, laat de transactie dan niet doorgaan. Vertrouw op uw gevoel.

 
Het product
 

  1. Duidelijke foto’s: Koop alleen producten waar een duidelijke foto bij staat of vraag om duidelijke foto’s. Een foto van internet geeft u geen garantie dat de verkoper het product daadwerkelijk heeft. Het is altijd afwachten wat voor kwaliteit het product heeft dat u koop, maar met een duidelijke foto heeft u enige zekerheid. Bekijk foto’s kritisch. Soms zijn ze vanuit een bepaalde hoek gemaakt om het gunstig te doen uitkomen of er is met flits gefotografeerd om beschadigingen te verdoezelen. Kijk daarom nauwkeurig of het product eruit ziet zoals u wenst.
  2. Vergelijk prijzen op internet en op Tweedemarkt. Zo weet u of u een realistische prijs betaalt.
  3. Wees extra alert bij producten als telefoons, laptops, software, games, spelcomputers auto’s en auto-onderdelen. Bij deze producten vindt veel oplichting of verkoop van gestolen waar plaats.
  4. Informeer uitgebreid naar het product: Informeer naar de staat van het product, de herkomst, aanwezigheid van een bonnetje of garantiebewijs en de reden van de verkoop. Neem geen genoegen met vage antwoorden.

 
De afhandeling
 

  1. Vraag duidelijke gegevens.
  2. Een product afhalen is het veiligst. Dan weet u hoe het product eruit ziet en kunt u direct betalen. Prettig voor koper en verkoper. U kunt ook een goede bekende vragen om het product op te halen als die dichter in de buurt woont dan u zelf.
  3. Spreek duidelijk af hoe de betaling en eventueel verzenden zal gaan. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan via welk bedrijf u het product verzonden wilt hebben en wie de verzendkosten betaalt. Maak eventueel gebruik van Paypal. Dan is uw product in bijna alle gevallen volledig beschermd.
  4. Verzenden onder rembours kan prettig zijn omdat u pas betaalt wanneer het product bij u aan huis wordt gebracht door PostNL. Let echter op dat u geen lege doos krijgt geleverd! Kijk of in de doos zit wat u wilt, voor u betaalt.
  5. Spreek niet af op afgelegen plaatsen. Afhalen dienst aan huis te zijn en niet ergens anders.
  6. Bekijk hoeveel risico u wilt nemen: Bedenk van tevoren over welk maximaal bedrag u risico wilt lopen. Wanneer u producten laat verzenden is er altijd een bepaald risico.
  7. Wees zelf ook netjes!: Laat het weten als u van de koop af ziet. Geef op elke aanbieding een reactie, of dit nu positief of negatief is. Met grote regelmaat gebeurt het dat een verkoper zit te wachten op de reactie van een koper die maar niet komt omdat hij al wat anders heeft gevonden. Geef even een kort berichtje, dan weet de verkoper waar hij aan toe is. Sommige kopers doen een bod. De verkoper geeft aan een hoger bod te willen. Vervolgens laat de koper niets horen in de hoop dat de verkoper gaat zakken in de prijs. Dat is niet netjes. Geef het gewoon aan als u de vraagprijs niet wilt betalen.

 

Als verkoper

 

  1. Laat kopers altijd eerst betalen. Verstuur het product pas wanneer de betaling binnen is.
  2. Wees duidelijk in het geven van informatie. Dan weet de koper waar hij aan toe is en komt u betrouwbaar over.
  3. Laat het weten aan andere geïnteresseerden als uw product verkocht of gereserveerd is.[/I]

 

Als het mis gaat

 

  1. Neem eerst contact op met de verkoper. Wellicht duurt de verzending langer of is er sprake van een misverstand.
  2. Geef het door aan Tweedemarkt. Zij kunnen oplichters blokkeren.
  3. Doe aangifte wanneer u daadwerkelijk bent opgelicht. Houd er echter wel rekening mee dat er over het algemeen weinig mee wordt gedaan en dat het niet goed komt. U zult er zelf in de eerste plaats dus voor moeten zorgen dat u onveilige deals uitsluit. Toch is aangifte doen verstandig zodat er in ieder geval een kans is dat de oplichter wordt gepakt. Zeker wanneer het iemand betreft die op grote schaal mensen oplicht.

En last but not least: Meestal gaat het gewoon goed! Naarmate u meer ervaring op doet op Tweedemarkt, krijgt u meer in de gaten wat veilig is en wat niet en kunt u met plezier kopen en verkopen.
 

Lees verder

Powered By HostCoral Cloud Web Hosting